Brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: brandend maagzuur. Een veelvoorkomende klacht, die een heel vervelend, branderig gevoel geeft rond het middenrif en/of borstbeen. Brandend maagzuur kan op verschillende manieren worden veroorzaakt, waaronder een maagpoortspier die niet goed afsluit of doordat je te snel gegeten (en misschien te weinig gekauwd) hebt. In beide gevallen komt het maagzuur omhoog de slokdarm in, zonder dat dit tegen gehouden kan worden door de maagpoortspier. De slokdarm is niet bestand tegen het zuur en raakt geïrriteerd, of zelfs ontstoken als het vaker voorkomt dat het maagzuur omhoog komt. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk dat men spreekt van een Barrett slokdarm. Wil je meer weten over de Barrett slokdarm, lees dan deze pagina.

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Vaak is de oorzaak van brandend maagzuur eenvoudig toe te wijzen aan een bepaalde factor. Voorbeelden van zulke factoren zijn overgewicht of roken. Overgewicht kan ervoor zorgen dat er standaard een grote hoeveelheid maagzuur wordt aangemaakt, omdat het lichaam gewend is om veel te eten. Veel eten betekent dat er ook veel verteerd moet worden.

Roken daarentegen zorgt ervoor dat de maagpoortspier verslapt wordt, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm komen. Maar ook veel vettig voedsel eten zorgt voor extra aanmaak van maagzuur. Hetzelfde geldt voor eten vlak voor het slapen gaan; het aangemaakte maagzuur kan makkelijker de slokdarm instromen omdat je ligt.

Voorkomen en bestrijden

Brandend maagzuur is vaak makkelijk te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat je minder zure, alcoholische en/of koolzuurhoudende dranken drinkt. Koffie wordt ook afgeraden. Ook etenswaren zoals pepermunt, chocolade en pittig/gekruid voedsel zorgen voor extra aanmaak van maagzuur. Ook roken wordt gezien als boosdoener voor brandend maagzuur. Roken zorgt er namelijk voor dat de maagpoortspier slapper wordt, waardoor het maagzuur makkelijker de slokdarm in kan komen.

Fabel!

Er wordt wel eens gezegd dat melk drinken goed is om maagzuur tegen te gaan. Dit is niet waar! De melk zorgt ervoor dat het branderige gevoel even wordt verminderd, maar kan kort daarna zelfs de aanmaak van extra maagzuur bevorderen, wat natuurlijk ook weer kan zorgen voor extra brandend maagzuur. Dit is dus een fabel!

 

Behandeling

Heb je er zoveel last van dat het uw dagelijkse leven beïnvloedt? Dan kan je hiervoor het beste naar de dokter gaan. Het is belangrijk dat je goed omschrijft wat je precies voelt. Het komt gelukkig niet vaak voor dat er echt ingegrepen moet worden, waarschijnlijk schrijft de dokter  maagzuurremmers voor om het maagzuur af te remmen. Als de dokter wel denkt dat er wat anders aan de hand is dan brandend maagzuur, of dat er een hoge kans is op de ontwikkeling van een Barrett Slokdarm, wordt je doorgestuurd naar een specialist die verder onderzoek gaat doen.

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers zijn de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Vaak krijg je één van deze twee medicijnen voorgeschreven als je last hebt van brandend maagzuur:

– protonpompinhibitors (PPI’s)
– H2-blokkers

De PPI’s zorgen ervoor dat de zuurgraad van het maagzuur omlaag wordt gehaald, waardoor je minder last hebt van het branderige gevoel, en de slokdarm bovendien ook minder wordt aangetast. De H2-blokkers hebben als doel het stoppen van het aanmaken van maagzuur. Zo ontstaat er dus minder maagzuur, en is de kans ook kleine dat dit maagzuur omhoog kan komen en voor problemen in de slokdarm kan zorgen.